Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Mikromuovin määrä Itämeressä yllätti TSYKin lukion merilinjan

Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion merilinjan opiskelijat pääsivät tutkimaan Itämeren mikromuovitilannetta marraskuisella talvipurjehduksellaan. Tarkastelluista näytteistä jokainen sisälsi mikromuovia. Mikromuoveilla tarkoitetaan kiinteitä, alle 5 mm kokoisia muovipartikkeleja. Mikromuovia irtoaa erityisesti synteettisistä tekstiileistä ja autojen renkaista, sekä tuotteista, joihin mikromuovia lisätään tarkoituksellisesti, esimerkiksi kosmetiikasta sekä erilaisista maaleista ja pinnoitteista. Purjehdustaitojen ja kulttuurin tuntemuksen kartuttamisen lisäksi matkan tarkoituksena oli etsiä merestä mikromuovia. Etsinnät osoittautuivat kuitenkin odotettua helpommiksi.

Valokuva mikroskoopin näkymästä. Kuva: Aino Ruokonen.
Mikromuovia mikroskoopissa. Kuva: TSYK lukion merilinjan opiskelija Aino Ruokonen

TSYK merilinjan opiskelijat Aino Ruokonen, Samuel Syrjälä ja Roope Roos olivat esittelemässä purjehduksen tuloksia sekä toimintaansa myös Itämerihaasteen vuosiseminaarissa 25.1.2024 Helsingin kaupungintalolla. Useat seminaarivieraat olivat vaikuttuneita merilinjan työstä ja uskomattoman asiantuntevista lukiolaisista.

Biologian ja maantieteen opettaja ja STEAM Turku -hankkeen koordinaattori Nina Branderin mukaan TSYKin purjehduksilla tutkitaan tavallisesti meren eliölajeja, mutta talviolosuhteissa tämä on haastavampaa. Vaihtoehtoa pohtiessa syntyi ajatus mikromuovien tarkastelusta. Turun yliopiston Seilin saaren tutkimuslaitokselta saatiin lainaan mantahaavi, jonka avulla seurue sai kerättyä merestä pintavesinäytteitä. Pintaveden lisäksi talteen kerättiin pohjanäytteitä, joista löytyi esimerkiksi surviaissääsken toukkia ja leväkatkoja sekä liejusimpukoita, sinisimpukoita ja idänsydänsimpukoita. Näytteitä opiskelijat tarkastelivat mikroskoopilla keikkuvan veneen hytissä. Tutkimukset veivät mielenkiinnon niin, että haasteelliset olosuhteetkin unohtuivat. Näytteet kertoivat kuitenkin huolestuttavaa viestiä. – Kaikista keräämistämme näytteistä löytyi mikromuovia. Vaikka aina on kerrottu, että mikromuovia on meressä paljon, oli hämmentävää nähdä se omin silmin, kolmannen vuoden opiskelija Samuel Syrjälä sanoo.

Lue Turun kaupungin sivuilla julkaistu artikkeli aiheesta:

Mikromuovin määrä Itämeressä yllätti TSYKin lukion merilinjan purjehduksella: ”Sen uskoo todella vasta kun näkee omin silmin” | Turku.fi
ja tutustu merilinjan Navigare-blogiin Navigare (turku.fi)