Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Verkostouutisia: Virttaankankaalle perustettiin luonnonsuojelualue Turun Seudun Vesi Oy:n aloitteesta

Loimaan Virttaankankaalle on perustettu 40 hehtaarin luonnonsuojelualue verkostojäsenemme Turun Seudun Veden toimesta. Yhtiö on perustanut nyt kaksi luonnonsuojelualuetta sen omistamille maille. Miten yksityisen suojelualueen perustaminen sujui? 

Yksityinen maanomistaja voi rauhoittaa maataan luonnonsuojelualueeksi, kun alueen luontoarvot täyttävät riittävät kriteerit.  

Turun Seudun Vesi Oy on tehnyt niin jo kahdesti. Viime vuonna yhtiö saattoi Liedon Nautelassa viisi hehtaaria luonnonpuroa ympäröivää tuoretta kangasmetsää luonnonsuojelualueeksi.  

Nyt suojelun piiriin tuotiin Loimaan Virttaankankaalla 40 hehtaarin pohjavesialue, joka koostuu pienestä järvestä, sitä ympäröivästä jyrkästä ja eroosioherkästä hiekkarinteen puustosta sekä laajasta luonnon monimuotoisuudelle merkittävästä harjumännikköalueesta. 

Luontoarvoiltaan merkittävä Virttaankankaan alue kuului jo entuudestaan Natura 2000 -verkostoon, joten yhtiö uskoi alueen sopivan myös luonnonsuojelualueeksi ja lähetti arviointipyynnön suojelualuearvioinneista vastaavalle taholle ELY-keskukseen.  ELY-keskuksesta tarkasteltiin Virttaankankaan aluetta ensin ilmakuvasta.  

– Suomessa on erinomainen sähköinen metsätietojärjestelmä, joten prosessi käynnistyi nopeasti, Turun Seudun Veden tuotantopäällikkö Osmo Puurunen kertoo.

Virttaankankaan pieni järvi keskellä metsäistä maisemaa.

Seuraavaksi ELY-keskuksen asiantuntija vieraili Virttaankankaalla alueen soveltuvuuden ja lopullisen rajauksen varmistamiseksi. Kun ELY-keskus oli hyväksynyt Virttaankankaan luonnonsuojelualueen kriteerien mukaiseksi, päätösehdotus eteni Ympäristöministeriön hyväksyttäväksi. 

Virttaankankaan luonnonsuojelualue jaettiin eri luonnonsuojeluohjelmien alle sen luontotyyppien mukaan. Alue kuuluu nyt muun muassa kansallisen Metso-ohjelman piiriin. 

Yksityisen suojelualueen perustaminen vaatii maanomistajalta oma-aloitteisuutta, mutta sen jälkeen asia eteni Turun Seudun Veden kohdalla vaivattomasti.  
 
– Luonnonsuojelualue oli perustettu noin puolessa vuodessa, Puurunen toteaa.  

Virttaankankaan suojelualueen perustaminen on osa Turun Seudun Veden Itämeri-sitoumusta vuosille 2024–2028. Lisätietoa yksityisen suojelualueen perustamisesta löytyy ELY-keskuksen sivuilta.  

Onko organisaatiosi onnistunut Itämeri-toimenpiteissään? Jaamme osan verkostojäsentemme onnistumisista kanavissamme. Vinkkaa ilouutisista Itämerihaasteen koordinaattoreille. Yhteystiedot löytyvät sivun alareunasta.