Vi utmanar alla kommuner i Finland att delta i Östersjöutmaningen
De flesta kommuner i Finland ligger inom Östersjöns avrinningsområde, vilket innebär att nästan hela landet tillför vatten och näringsämnen till Östersjön. Kommunernas verksamhet har stor betydelse för hur våra vatten mår. Därför uppmuntrar vi alla kommuner att delta i skyddet av Östersjön och våra vattendrag genom att gå med i Östersjöutmaningen. Vi ordnar ett digitalt informationstillfälle för kommuner den 13 maj.
Östersjöns avrinningsområde omfattar nästan hela Finland, med undantag för de allra nordligaste delarna. Vattendrag som älvar, diken, bäckar och sjöar hänger samman och bildar mindre avrinningsområden som till slut rinner ut i Östersjön.
Det känsliga Östersjön utsätts för stor belastning från land. Verksamhet långt från kusten påverkar havets tillstånd, även om själva havet inte syns i vardagen.
Den största belastningen kommer från övergödning, vilket främst orsakas av näringsläckage från jord- och skogsbruk. Kommuner kan minska denna belastning till exempel genom att förbättra avloppsvattenhanteringen och främja hållbart jordbruk.
Belastning orsakas också av skadliga ämnen, som till exempel uppstår från trafik och rinner ut i vattendrag via bristfälliga dagvattenlösningar.
Att delta i Östersjöutmaningen är enkelt och kostnadsfritt
Cirka 50 kommuner har redan gått med i Östersjöutmaningen. Du kan läsa mer om de mångsidiga åtgärderna hos nätverkets medlemmar på vår webbplats.
Man deltar enkelt via vår webbplats. I åtagandet antecknas konkreta och frivilliga åtgärder som går längre än lagstiftningens krav, och som kommunen planerar för att minska sin påverkan på Östersjön.
Temana i åtgärdsprogrammet fungerar som vägledning i planeringen av åtagandet.
Många kommuner har integrerat sina Östersjöinsatser i andra kommunala program, såsom miljö- eller klimatprogram.
Att delta i Östersjöutmaningen kräver ingen formell rapportering – det är framför allt ett praktiskt verktyg för att komma igång med konkreta åtgärder. Vi följer årligen upp hur åtgärderna framskrider, vilket ger kommunen möjlighet att utvärdera hur väl målen uppnås.
Åtgärder inom Östersjöutmaningen stöder också kommunernas klimat- och naturmål
Östersjön jämnar ut temperaturvariationer och binder kol, vilket bidrar till att uppnå klimatmålen. Att skydda Östersjön stöder kommunernas breda miljömål: åtgärder som anläggning av våtmarker, dagvattenhantering och hållbar markanvändning förbättrar vattenkvaliteten i hela avrinningsområdet och stärker samtidigt den biologiska mångfalden.
Kommuner kan agera på många olika sätt. Inom planeringen kan kommunen till exempel reservera tillräckliga ytor för en helhetsmässig dagvattenhantering.
Som markägare kan kommunen också främja hållbart jord- och skogsbruk. Kommunen kan även uppmuntra invånare att delta i till exempel städtalkon eller bekämpning av invasiva arter. Genom sin kommunikation kan kommunen också öka medvetenheten om nedskräpning och hur konsumtionsvanor påverkar Östersjön.
Vi ordnar ett Teams-tillfälle för kommuner den 13 maj
Under tillfället presenterar vi Östersjöutmaningens verksamhet mer i detalj och berättar om dess effekter. Vi delar även konkreta exempel på åtgärder från kommuner som redan är med – som inspiration för nya som funderar på att delta.
Evenemanget ordnas på finska, men vi tar gärna emot frågor också på svenska.
Du är också varmt välkommen att kontakta oss direkt om du vill veta mer om Östersjöutmaningen eller hur din kommun kan delta.

