Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Itämerihaaste sitoutui Euroopan Unionin merimissioon 

EU:n merimissio pyrkii parantamaan merien ja vesistöjen tilaa vuoteen 2030 mennessä. Sitoutumalla missioon Itämerihaaste lisää kansainvälistä tiedonvaihtoa ja kasvattaa näkyvyyttä paikalliselle osaamiselle.

Merimissio on Euroopan komission vuonna 2021 käynnistämistä uudenlainen tapa parantaa merien ja vesistöjen tilaa. Missio keskittyy eritoten merten ja vesistöjen ekosysteemien suojeluun ja ennallistamiseen, saastumisen ehkäisyyn ja saasteiden poistamiseen sekä hiilineutraaliin siniseen talouteen.  
 
Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi merimissioon on liittynyt mukaan eri sidosryhmiä, kuten julkisia ja yksityisiä organisaatioita, viranomaisia, sijoittajia ja tiedeyhteisöjä. 

Vuonna 2007 perustettu Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämerihaaste koordinoi noin 300 jäsenen verkostoa, josta kaksi kolmasosaa on suomalaisia toimijoita. Liittymällä merimissioon Itämerihaaste lisää kansainvälistä tiedonvaihtoa, tarjoaa näkyvyyttä alueen osaamiselle sekä etsii uudenlaisia tapoja Itämeri-työhön. Itämerihaaste on erinomainen työkalu julkisen sektorin, tutkimuksen, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien välisen vuorovaikutuksen vahvistamisessa. Se on myös hieno esimerkki toimivasta pitkäjänteisestä yhteistyöstä kahden Suomen suurimpiin kuuluvien kaupunkien välillä. 
 
Itämerihaaste sitoutui merimissioon oman neljännen toimenpideohjelmansa 2024–2028 kautta. Ohjelma sisältää kaupunkien kuormitusta vähentäviä konkreettisia toimia sekä yhteistyön ja merilukutaidon lisäämistä. Merimission sivuilta voi tutustua muihin sitoutuneisiin tahoihin, joten muut toimijat voivat lukea ja oppia Itämerihaasteen konseptista ja toimenpideohjelmasta. 
 
EU-tasoinen verkosto myös muistuttaa, että Itämeren suojelu on yhteistyötä. Merimissio velvoittaa toimijoita noudattamaan jaettuja periaatteita, jotka ovat:  

  • kansalaisten mukaan ottaminen päätöksentekoprosessissa
  • kannustamaan rahoituksen käyttöä sekä julkisista että yksityisistä lähteistä
  • tiedon ja kokemusten jakaminen muiden mission allekirjoittaneiden toimijoiden kanssa
  • mission tavoitteiden edistymisen arviointi.

Kuva: Petri Anttila