Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Mitä sinä voit tehdä? 6 +1 tapaa auttaa Itämerta

Itämerihaaste on organisaatioille tarkoitettu verkosto. Yksityishenkilönä voit kertoa Itämerihaasteesta lähipiirissäsi. Voisitko edistää Itämeri-toimenpideohjelman kehittelyä esimerkiksi työpaikallasi? Myös yksittäiset valinnat ovat tärkeitä. Yhdessä olemme enemmän! Katso alta vinkit, mitä voit tehdä Itämeren hyväksi tänään.

Hylkeen pää pilkoittaa merestä

Tee tänään Itämeriteko!

1. Syö Itämerestä kalastettua kalaa

Villikalan syöminen poistaa merestä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita. Samalla tuet paikallista työtä. Lue lisää kalansyönnin vaikutuksista.

2. Vie vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin. Vältä kipugeelejä, joissa on diklofenaakkia.

Lääkkeet lisäävät kemiallista kuormitusta päätyessään ympäristöön. Jätevoimaloita tai jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu käsittelemään lääkejätettä. Kipugeeleissä käytetty diklofenaakki on merieliöille erittäin haitallista, eikä sitä pystytä riittävästi poistamaan jätevedestä puhdistamoilla. Aine päätyy iholta peseytymisen yhteydessä viemäriin ja edelleen mereen. Lue lisää lääkejäämien vaikutuksista.

3. Lainaa kirjastosta roskapihdit ja kerää roskia lähiympäristöstäsi

Tiesitkö, että hulevedet johdetaan yleensä käsittelemättöminä mereen? Jokainen sadevesikaivoon pudotettu tupakantumppi tai roska päätyy siis suoraan Itämereen, jossa se hajoaa mikromuoveiksi ja haitallisiksi aineiksi.

Tee itämeriteko ja kerää tiellesi osuvat roskat pussiin. Muistathan myös lajitella omat jätteesi oikein! Katso, mistä sinua lähellä olevasta kirjastosta saa lainaksi roskapihtejä.

4. Tsekkaa kotoa löytyvien kemikaalien merkinnät ja valitse kaupassa joutsenmerkittyjä tuotteita

Kemikaalit ovat oikein käytettyinä hyödyllisiä ja niitä löytyykin kotoa esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineista ja kosmetiikasta. Tiedätkö, mitä erilaiset varoitusmerkit tarkoittavat? Ota selvää, miten tuotteet ja tyhjät pakkaukset hävitetään aiheuttamatta haittaa ympäristölle. Joutsenmerkityt tuotteet eivät sisällä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Lue lisää kemikaaleista.

5. Lomaile lähellä!

Liikenne on suuri mikromuovien päästölähde ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä. Vaihda mökkimatka yksityisautolla rentoon pyöräretkeen saaristossa tai rannikolla. Katso kivoja retkikohteita, joihin pääsee helposti julkisilla.

6. Ilmoita lähirantasi sinilevätilanteesta tai vieraslajihavainnosta

Kansalaisten tekemät havainnot ovat tärkeä väylä kerätä tietoa Itämeren ja sen rannikoiden tilasta. Sinileväkukinnot ovat yleistyneet Itämeren rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen myötä. Ilmoita sinilevähavainnostasi.. Haitalliset vieraslajit köyhdyttävät luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajeista, kuten kurtturuususta ja komealupiinista, on aina hyvä ilmoittaa, jotta torjuntatoimet osataan kohdistaa oikein. Lue lisää tai ilmoita vieraslajihavaintosi.

7. Juhlista Itämeripäivää elokuun viimeisenä torstaina

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä kotimeremme kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan lähimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Katso tapahtumat paikkakunnittain.