Mitä sinä voit tehdä? – Seitsemän tapaa auttaa Itämerta yksilönä
Itämerihaasteen verkosto on tarkoitettu organisaatioille, mutta haluamme kannustaa myös yksilöä toimimaan Itämeren puolesta. Voit esimerkiksi vaikuttaa lähipiirissäsi: kannusta työpaikkaasi tekemään Itämeri-sitoumus tai vie läheisesi viettämään Itämeripäivää. Merta voi auttaa myös monilla arkisilla toimilla. Alta löydät esimerkkejä teoista, jotka voit toteuttaa vaikka jo tänään!
1. Syö Itämerestä kalastettua kalaa
Villikalan syöminen poistaa merestä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita. Kotimaisen, lähellä pyydetyn kalan lisäämisellä ruokavalioon on muitakin myönteisiä vaikutuksia: se lisää toimeentuloa, parantaa terveyttä ja pienentää ruokavalion ilmastovaikutuksia. Kokeile lisätä lautaselle esimerkiksi särkeä.
2. Vie vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin ja vältä kipugeelejä, joissa on diklofenaakkia
Lääkkeet lisäävät kemiallista kuormitusta päätyessään ympäristöön. Jätevoimaloita tai jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu käsittelemään lääkejätettä. Kipugeeleissä käytetty diklofenaakki on merieliöille erittäin haitallista, eikä sitä pystytä riittävästi poistamaan jätevedestä puhdistamoilla. Aine päätyy iholta peseytymisen yhteydessä viemäriin ja edelleen mereen. Lue lisää lääkejäämien vaikutuksista.
3. Lainaa kirjastosta roskapihdit ja kerää roskia lähiympäristöstäsi
Tiesitkö, että hulevedet johdetaan yleensä käsittelemättöminä mereen? Jokainen sadevesikaivoon pudotettu tupakantumppi tai roska päätyy siis suoraan Itämereen, jossa se hajoaa mikromuoveiksi ja haitallisiksi aineiksi. Sen lisäksi, että lajittelet omat jätteesi oikein, kerää myös tiellesi osuvat roskat pois luonnosta. Katso, mistä sinua lähellä olevasta kirjastosta saa lainaksi roskapihtejä.
4. Tarkista kotoa löytyvien kemikaalien merkinnät ja valitse kaupassa joutsenmerkittyjä tuotteita
Kemikaalit ovat oikein käytettyinä hyödyllisiä, ja niitä löytyykin kotoa esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineista ja kosmetiikasta. Tiedätkö, mitä erilaiset varoitusmerkit tarkoittavat? Ota selvää, miten tuotteet ja tyhjät pakkaukset hävitetään aiheuttamatta haittaa ympäristölle. Joutsenmerkityt tuotteet eivät sisällä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Lue lisää kemikaaleista.
5. Lomaile lähellä
Liikenne on suuri mikromuovien päästölähde ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä. Pohdi, löytäisitkö esimerkiksi viikonloppureissulle sopivan kohteen jo läheltä kotoa, jonne voit matkata pyörällä. Selvitä myös, pääsisikö sinua kiinnostavaan lomakohteeseen julkisilla yksityisauton sijaan. Esimerkiksi moniin Suomen luontokohteisiin voi matkata junalla.
6. Ilmoita lähirantasi sinilevätilanteesta tai vieraslajihavainnosta
Kansalaisten tekemät havainnot ovat tärkeä väylä kerätä tietoa Itämeren ja sen rannikoiden tilasta. Sinileväkukinnot ovat yleistyneet Itämeren rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen myötä. Ilmoita sinilevähavainnostasi. Haitalliset vieraslajit köyhdyttävät luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajeista, kuten kurtturuususta ja komealupiinista, on aina hyvä ilmoittaa, jotta torjuntatoimet osataan kohdistaa oikein. Ilmoita vieraslajihavaintosi.
7. Juhlista Itämeripäivää elokuun viimeisenä torstaina
Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa ympäri Suomen. John Nurmisen Säätiön käynnistämän juhlapäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Tutustu Itämeripäivään.