Turun Itämeripäivä 29. elokuuta
Itämeripäivää juhlitaan monipuolisella ohjelmakattauksella ympäri Turkua. Katso alta sinua kiinnostavat tapahtumat ja tule mukaan!
Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien parissa ympäri Suomen. Tänä vuonna kotimertamme juhlistetaan torstaina 29. elokuuta.
Turussa Itämeripäivän ohjelmaa järjestetään ympäri kaupunkia. Löydät tekemistä Forum Marinumilta, pääkirjastolta, Biologiselta museolta, Halistenkoskelta ja Finnkinosta.
Pinnalla – Itämeren juhla Forum Marinumilla
Kello 14.00-18.00, Linnankatu 72
Pinnalla on koko perheen Itämeren juhla Forum Marinumilla, jossa Turun merellisyys tuntuu tuulenvireessä ja näkyy korkealle kurottelevissa laivojen mastoissa. Tapahtumassa pääset tutustumaan Itämeren suojeluun ja tutkimukseen Turun seudun Itämeri-toimijoiden johdolla. Forum Marinumin laituriin rantautuu myös tutkimusaluksia, ja piha-alueella on luvassa muun muassa musiikki- ja tanssiesityksiä, hauskoja visoja, roskien keruuta ja luovaa kirjoittamista. Tapahtuma-alueella voit törmätä myös Ville Viking -laivakissaan!
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa juhlimaan Itämerta!
Lavaohjelma 14-18
Juontajana toimii Lassi Lähteenmäki.
Tervetuloa 14.00-14.50
John Nurmisen Säätiön tervehdys, Maija Salmiovirta.
Turun pormestari Minna Arven puheenvuoro kaupungin Saaristomeri kuulumisista.
Viljelijöiden Saaristomeriteot, luomuviljelijä Jaakko Suominen, Vennan tila
Vuoden 2023 turkulaiset Onni-Wiljami Virtala ja Benjamin Venhomaa kalastavat roskaa Aurajoesta pormestarin kanssa Forum Marinumin edustalla.
Nykytanssiduetto Tunnemmeri 14.50-15.00
Tanssijat Noora Nest ja Rosa-Leigh Welters tulkitsevat tunnesidettään mereen nykytanssin keinoin. Teos käsittelee kaipuuta, rakkautta, pelkoa ja uskallusta ja haastaa myös katsojan tunnustelemaan omaa suhdettaan mereen.
Kai Kuutamo Show 15.30-16.00
Kaikenikäisille soveltuva sirkusesitys, joka perustuu puheen, improvisaation, komiikan ja näyttävien jongleeraustemppujen yhdistelmään. Vuorovaikutus yleisön kanssa on merkittävässä roolissa, ja siksi esityksestä ovatkin vuosien varrella nauttineet niin lapset kuin senioritkin. Esityksessä nähdään mm. taitavaa jalkapallojen käsittelyä, tennispallojen kiinniottoa korvilla, Pansiolainen pallokatapultti, jongleerausta aina kahdeksaan palloon asti sekä ainutlaatuinen diabolo-onkivapatemppu.
Joona & Linnut Duo 16.00-16.30
Monipuolisesti eri genrejä omaava bändi Joona & Linnut esittää ensimmäisen duo-keikkansa Itämeripäivänä. Turusta kotoisin oleva porukka vie kuuntelijan pimeiltä sisäpihoilta aurinkoisille niityille ja kaikkea siltä väliltä.
Archipelago Sea Jazz presents:
Anssi Tirkkonen & Severi Sorjonen – Meren rytmit
16.30-17.00
Miltä kuulostaa Itämeri kahdella rumpusetillä? Merellinen Archipelago Sea Jazz -festivaalisarja tuo Itämeripäivänä vieraakseen kaksi lyömäsoitinten mestaria merikeskus Forum Marinumille. Harvinaisessa kahden rumpalin duokonsertissa on luvassa vastustamatonta groovea ja rytmin juhlaa Anssi Tirkkosen ja Severi Sorjosen tarjoilemana!
Turun Naispoliisilaulajat, lauluyhtye Sireenit 17.00-17.30
PERUTTU SAIRASTUMISEN VUOKSI!
Turun Naispoliisilaulajien lauluyhtye Sireenit tuovat Lounais-Suomen poliisilaitoksen tervehdyksen Itämeripäivään! Laulamme mm. meriaiheisia lauluja moniäänisesti!
Rantojen roskat ja romut -ryhmä esittää runot ja laulut merelle 17.30-17.45
Lavalla kuullaan tapahtumassa kirjoitettuja rakkausrunoja merelle ja roskien tarinoita.
Heidi Miikki – Vertikaalitanssiteos 17.45-18.00
Heidi Miikin sooloteos Taking a stand for the Baltic Sea, ottaa kantaa Itämeren tilaan ja tarpeeseen toimia. Soolossa tavoitellaan vapautta, käsitellään uskallusta, lennetään kuin ninja ja kavutaan korkeammalle. Teos kertoo radikaalista ja aktiivisesta toivosta, uskalluksesta unelmoida ja olla kapinallinen.
Esitys Suomen Joutsenella.
Teltat 14-18
Alueella pääsee tutustumaan Itämeren suojeluun ja tutkimukseen seuraavien Itämeri-toimijoiden johdolla.
Centre for Sustainable
Ocean Science (SOS), Åbo Akademi
Mitä kaikkea Itämeren rannoilta, pinnalta ja pinnan alta löytyy? Entä mitä sieltä voisi löytyä? Tule mielikuvittelemaan ja rakentamaan yhteistä Itämerimaisemaa!
Pidä Saaristo Siistinä ry
Osallistu Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoisiin! Adoptoi oma kylpyposankka 15.9. Posankka Racea varten. Tuo vanhat muoviset kalaverkkosi keräyspisteeseemme! Maskottimme Roope-hylje on paikalla. Pintaroskan keruuseen erikoistunut Roska-Roope siivoaa Aurajoella klo 14-18 välisenä aikana. Voit bongata Roska-Roopen klo 15, 16 ja 17 Forum Marinumin edustalta.
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Vesiyksikön sekä KIPSI-, Gypreg- ja Baltic Reed -hankkeiden esittelyjä. Mukana esittelypisteellä mm. kuvia vedenalaisesta luonnosta, tietoa Itämeren tilasta, esimerkkejä järviruo’on hyödyntämisestä ja vesinäytteiden tunnistuskilpailu – kaikki osallistuvat palkitaan!
Turku AMK/ Vesi- ja ympäristötekniikan
tutkimusryhmä
Tule tutustumaan Itämereen pintaa syvemmältä! Millaista on vedenalainen melu? Mikä on Aurajoen vedenlaatu juuri nyt? Miten haitalliset aineet vaikuttavat Itämereen? Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän pisteellä pääset tutustumaan tutkimusryhmän toimintaan Itämeren hyväksi ja tutkimaan Aurajoen vedenlaatua tutkimusveneestä käsin.
Turun rotarit
Turun rotarit esittelevät Itämereen kohdistuvia hankkeita: – Vesireppua, se sisältää yksinkertaiset välineet ja ohjeet lähivesistön tutkimiseen – Sinileväseurantaa, rotarit toimivat yhteistyössä SYKEen kanssa osana virallista sinileväseurantaa – Järjestämme siivoustalkoita omilla alueillamme – Olemme mukana PSS:n Mahanpuruja muovista-kampanjassa
Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopisto
Saaristomeren tutkimuslaitoksen pisteellä pääset tutkijoiden opastuksella tutustumaan mm. silakkatutkimukseen ja tutkimuslaitoksen muuhun toimintaan Saaristomerellä.
Cyanotoxin Lab:
University of Turku*
On cyanotoxin lab you can see how to detect cyanobacterial hepatotoxins from water.
*Environmental Diagnostics group from Biotechnology unit, Department of Life Technologies (Bioteknologian laitos)
Alueella myös:
”Olipa kerran roska…” – Rantojen roskat ja romut ryhmän kirjoituspaja
Tule mukaan kirjoittamaan roskan tarina, tai rakkausruno merelle. Roskat tulee kierrättää ja meri pitää lauluista! Mitä näillä on tekemistä toistensa kanssa, se selviää ohjatussa kirjoituspajassa joen äärellä.
Kai Kuutamon jongleeraustyöpaja
Sirkustaiteilija Kai Kuutamon avoimessa työpajassa voi kokeilla jongleerausta eri välineillä. Mukaan työpajaan voi tulla ja myös lähteä voi missä kohtaa vain.
Viking Line ja Ville Viking
Lasten iki-ihana maskotti Ville Viking halattavissa Forum Marinumin pihalla tunnin välein klo 14.30, 15.30 ja klo 16.30.
Forum Marinumin auditoriossa:
Auditorio Ruumassa esitetään Itämeripäivänä videoteoksia Itämeritoimijoilta. Esitykset pyörivät non-stop klo. 14.00-18.00
1. Kunnianosoitus
Ainutlaatuiselle Saaristomerelle,
10 min
Tuottaja: Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri. Kuvaus ja ohjaus Jaakko Ruola. Musiikki Jean Sibelius, Turun Filharmoninen orkesteri, joht. Leif Segerstam, Jean Sibeliuksen perikunnan myötävaikutuksella.
.
4.
Supikoirat ruovikoissa, 8 min
Metsähallitus/
Helmi-vieraspeto hanke
Helmi-vieraspetohanke esittelee dronella kuvattua videomateriaalia supikoiran käyttäytymisestä ruovikoissa. Olemme myös paikalla vastaamassa aiheesta herääviin kysymyksiin.
.
2.
Vedenalaisia
valokuvia Itämerestä, 3 min
Itämeren vedenalainen maailma on ollut sukeltajien nähtävissä jo pitkään, antaen heille mahdollisuuden seurata sen monimuotoisuutta ja tilaa ajan myötä.
Valokuvanäyttely on kooste Itämeren kauneudesta ja sen muutoksesta meidän vaikutusten seurauksena, sisältäen kuvia kaikista Suomen merialueista.
Näe meremme vedenpinnan alta ja iloitse yhdessä VELMU:n 20 vuotisjuhlaa, jonka työpanoksen vuoksi Suomen meriluontoa on kartoitettu jo toistakymmentä vuotta.
5.
Silakan kutu ja rehevöitynyt Airisto – vedenalaisia
näkymiä Saaristomereltä,
3 min
Saaristomeren tutkimuslaitos Seili
Itämeripäivän kunniaksi esitellään Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen kesäkuussa 2024 Airistolla ROV-kameralla kuvaama vedenalaisvideo. Videolla nähdään klippejä kudulla olevasta silakkaparvesta sekä Airiston rehevöitynyttä kutupohjaa. Tämä tallenne tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua silakan kutukäyttäytymiseen ja ympäristön tilaan, muistuttaen meitä meren ekosysteemin herkkyydestä ja suojelun tärkeydestä.
3.
Yhteysalukset ulkosaariston elämänlankana,
11 min
Liisa Huiman kuvasarja dokumentoi yhteysalusten käyttöä eri vuodenaikoina.
6.
Suomen Purjelaivasäätiön ja Suomen nuoriso-
purjehtijoiden terveiset Itämereltä, 1 min
Hyppää hetkeksi Suomen Nuorisopurjehtijoiden matkaan koululaiva kuunari Helenalle eteläiselle Itämerelle!
7.
Ainutlaatuinen
Saaristomeri 2031, 3 min
Tuottaja: Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri, kuvaus: Jaakko Ruola, käsikirjoitus Eka Ruola, kertoja Vesa Vierikko.
Itämerijooga Forum Marinumin nurmialueella
Kello 11.00, Linnankatu 72 JOOGA PERUTTU
Tervetuloa joogaamaan Itämeren puolesta joogaohjaaja Henna Okkerin ohjauksessa! Tunnilla tehdään pehmeästi virtaavaa Flow-joogaa, jossa rauhallinen, soljuva liike yhdistyy hengityksen rytmiin. Itämerijoogassa vahvistetaan kehoa ja rauhoitetaan mieltä, nauttien ulkoilmasta. Tunti sopii kaikille, etkä tarvitse aiempaa kokemusta joogasta. Ota oma alusta, pyyhe tai viltti mukaan.
Joogatunti järjestetään säävarauksella.
Itämeripäivä Turun kaupunginkirjastolla
Pullopostia kello 15.00-17.00, Turun pääkirjasto, Linnankatu 2
“Pullopostia” rakentuu kirjaston kävijöiden kirjoittamista pulloposteista, joita voi kirjoittaa Turun pääkirjastolla la 24.8.- ke 28.8. klo 9-20. “Pullopostia” huipentuu Itämeripäivänä to 29.8. klo 15-17, jolloin voit astua hetkeksi Pääkirjaston sisäpihalla sijaitsevaan Meren Sylin telttaan.
Turun eläin- ja kasvitieteellinen seura: Vieraslajit-luento kello 18.00-19.30, Turun pääkirjaston Studio, Linnankatu 2
Kaupunginkirjasto ja Turun Eläin- ja Kasvitieteellinen Seura järjestävät Itämeri-päivän kunniaksi vieraslaji-illan, johon yleisöllä on vapaa pääsy. Tilaisuus on luonteeltaan asiantuntijapaneeli, jossa kuulijoilla on mahdollisuus esittää asiantuntijoille kysymyksiä vieraslajeihin ja niiden torjuntaan liittyen.
Itämeripäivä Biologisella museolla
Itämeri-työpaja klo 15.00-18.00, Neitsytpolku 1, Turku
Kuka asustaa pinnan alla? Biologisen museon pihalla tutustutaan Itämeren erilaisiin asukkaisiin muun muassa mikroskoopin avulla ja askarrellen. Maksuton työpaja järjestetään museon pihalla.
Mateleva made ja muikea muikku -luento klo 16.30-17.30 Neitsytpolku 1, Turku
Turun biologisessa museossa syvennytään Itämeripäivänä suomalaisten kalalajien nimistöön. Noin tunnin kestävällä luennolla kielitieteilijä Harri Uusitalo (FT) avaa kalojen suomalaisten nimien syntyä ja muuttumista. Luennolle pääsee museon sisäänpääsymaksulla.
Itämeripäivä Halistenkoskella
Vesilaitosmuseolla avoimet ovet klo 12-17, Halistentie 4
Vesilaitosmuseon näyttelyyn on koottu Turun vesilaitostoimintaan ja arkiveden käyttöön liittyvää kulttuuriperintöä ja tietoutta. Museon tiloissa pääsee tutustumaan muun muassa satoja vuosia vanhaan vesijohtosysteemiin ja upeasti säilyneeseen vesilaboratorioon.
Myllärintalon kahvila MariAnnikki ja melontavuokraus klo 10-18, Valkkimyllynkuja 2
Minun mereni -elokuvan ilmaisnäytös Finnkinon Kinopalatsissa
Kello 19.00-19.45, Kauppiaskatu 11
Ari Heinilän runollinen elokuva on meren ja ihmisen vuoropuhelu, jossa meri on pääosassa ja ihminen sivuosassa. Elokuva vie seikkailemaan veden syvyyksiin ja puikkelehtimaan saariston sokkeloihin. Se tempaisee tuulten ja aaltojen vauhtiin erilaisten meriharrastajien vanavedessä. Vesillä liikkuja törmää meren moniin kasvoihin, myös kaltoin kohdeltuun ystävään.
Elokuvassa äänensä merelle ovat antaneet Itämeren ystävät Irina Björklund, Matti Suosalo ja Taneli Mäkelä. Lauluntekijä Timo Kiiskisen ja Timo Hietalan luoman Minun mereni -tunnuskappaleen esittävät Irina Björklund ja Värttinän tytöt.
Elokuvan vapaanäytökset järjestetään Itämeripäivän kunniaksi kaikissa Suomen rannikkokaupungeissa. Turun näytöksen järjestää Itämerihaaste.
Varaa paikka elokuviin tästä.
Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukio ja STEAM Turku haastavat lähikalan syöntiin!
Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio haastaa jo viidettä kertaa kaikki Suomen päiväkodit ja koulut osallistumaan Itämeripäivään ja syömään lähikalaa. STEAM Turun koordinoimaan Syö Itämeri puhtaaksi -haasteeseen osallistuu tänä vuonna jo lähes 200 päiväkotia ja koulua. Haasteessa ovat mukana TSYKin lukion, STEAM Turun ja Turun ammatti-instituutin lisäksi John Nurmisen Säätiö, Kaarea Oy, Itämeripäivä, Itämerihaaste, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Ainutlaatuinen Saaristomeri, Turun Nuorkauppakamari ry ja Opetushallitus. Lisätietoja: www.turku.fi/steam
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2024 Itämeripäivää vietetään 29.8. www.itämeripäivä.fi