Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Korkeakouluyhteistyötä osana Itämerihaastetta: Lukio-opettajia kannustettiin Itämeri-kurssin järjestämiseen

Seilin Saaristomeren tutkimuslaitoksella järjestettiin 4.–5.9.2024 Itämeri-opintoretki Lounais-Suomen lukio-opettajille. Pilottikokeilussa opettajia opastettiin omatoimisen Itämeri-kurssin järjestämiseen Seilissä.

Koulutuksen vetäjinä olivat biologian opettajat Nina Brander TSYKin lukiosta ja Kristiina Tarkiainen Kaarinan lukiosta. Yhteistyössä oli mukana myös erikoistutkija Katja Mäkinen Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksesta.

– Koulutus tarjosi toimintamalleja ja vinkkejä siihen, miten saarella voi järjestää meribiologiaan tai Itämeren ekologiaan liittyviä opinto- ja tutkimusretkiä, Brander kertoo.

TSYKin lukio ja Kaarinan lukio ovat olleet mukana Itämerihaasteessa vuodesta 2008 alkaen.

– Opettajien kouluttaminen on yksi konkreettinen teko Itämerihaasteessa, Tarkiainen toteaa.

Toimivaa korkeakouluyhteistyötä

Koulutus on myös hyvä esimerkki toimivasta korkeakouluyhteistyöstä ja se osui sopivasti Seilissä sijaitsevan Saaristomeren tutkimuslaitoksen 60-vuotisjuhlavuoteen.

– Näin saadaan jatkossakin Seilin saarelle lisää opetuksellista toimintaa ja tätä kautta nuorille kokemuksia, elämyksiä ja ymmärrystä Saaristomeren ainutlaatuisesta luonnosta, ja sen suojelun merkityksestä, Mäkinen iloitsee.

Itämeri-kurssin mahdollistivat LUKE-verkosto (OPH), STEAM Turku ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö.

Palautteita koulutukseen osallistuneilta opettajilta

”Tuli oikeasti sellainen olo, että voisin itsekin selvitä opiskelijoiden kanssa Seilissä, oli todella mukava ja hyödyllinen koulutus.”

”Sain paljon itsevarmuutta ja osaamistakin meribiologiaan. Kiitos! Tällaisia käytännönläheisiä koulutuksia olisi hienoa saada enemmänkin. Erinomaista antia oli myös ajatusten ja kokemusten vaihto oman alan kollegoiden kanssa.”

”Pää pursui suorastaan liikaakin ideoita, koska saaren historia sai ideoimaan myös elämyksellisiä juttuja. Suurkiitos, että jaoitte osaamistanne meille muillekin!”

Lukio-opettajat tutustuivat Seilissä merentutkimusvälineisiin. He ottivat vesi- ja pohjanäytteitä sekä tutkivat merenpohjaa vesikiikareilla. Näytteet tutkittiin ja määritettiin mikroskoopeilla merivesilaboratoriossa.
Kuvat: Nina Brander ja Kristiina Tarkiainen