Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Silakkamarkkinat liittyivät Itämerihaasteeseen – Historiallinen tapahtuma kutsuu nauttimaan kotimeren antimista

Stadin Silakkamarkkinat rantautuvat Helsingin Kauppatorille 6.-12. lokakuuta. Tapahtumassa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. Lue alta, millaisin toimin tapahtuma sitoutui Itämerihaasteeseen.

Silakkamarkkinat ovat yksi Helsingin vanhimmista tapahtumista: ne ovat olleet osa pääkaupungin merellistä syksyä jo yli 300 vuoden ajan. Kauppatorille rantautuu purjelaivoja ja veneitä, joista kalastajat tarjoilevat tuoreita Itämeren antimia. Tarjolla on myös paljon artesaani- ja saaristotuotteita. Kiertelyä tahdittaa elävä musiikki.

Konkreettisia toimenpiteitä Itämeren hyväksi

Stadin Silakkamarkkinat ovat ottaneet Itämerihaasteen vastaan ja liittyneet osaksi kansainvälistä Itämeri-toimijoiden verkostoamme. Silakkamarkkinoiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren suojelusta, lähikalan kulutusmahdollisuuksista ja kalastamisesta kotimaisena elinkeinona.

Tapahtumassa tehdään myös konkreettisia tekoja vesistöjemme eteen. Silakkaherkut nautitaan biohajoavista astioista, eikä muoviastioita käytetä. Tapahtumassa on myös optimoitu eri jätejakeiden keräys, ja vieraita kannustetaan lajittelemaan roskat. Purjelaivat ja veneet ohjeistetaan Helsingin kaupungin septityhjennysasemille.

Stadin Silakkamarkkinoita järjestävä Helsingin Tapahtumasäätiö pyrkii myös yhteistyön keinoin luomaan vaikuttavaa Itämeri-tietoisuutta. Tapahtuman järjestämiseen on valittu kumppaneita, jotka sitoutuvat vastuullisuustyöhön. Työntekijät ja alihankkijat perehdytetään konkreettisiin toimiin. Lisäksi tapahtuman hiilijalanjälkilaskennalla pyritään pienentämään ympäristövaikutuksia tulevina vuosina.

Koju, jossa lukee isolla Silakkaa Strömming. Kojussa on kalatuotteita ja sen takana myyjä. Etualalla henkilö selin keltaisessa takissa.
Kuva: Petri Anttila
Purjelaivan kannella henkilö soittaa haitaria raidallisessa paidassa ja tupsuhatussa.
Hanuristi Seija Vesterinen, Kuva: Petri Anttila