Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Haastamme kaikki Suomen kunnat tekemään Itämeri-sitoumuksen

Suurin osa Suomen kunnista sijaitsee Itämeren valuma-alueella, mikä tarkoittaa, että miltei koko maan vesistöt laskevat lopulta Itämereen. Kuntien toiminnalla on merkittävä vaikutus siihen, miten vesistömme voivat. Siksi kannustamme kaikkia kuntia sitoutumaan Itämeren ja vesistöjen suojeluun Itämeri-sitoumuksella. Järjestämme kunnille suunnatun etätilaisuuden 13. toukokuuta.

Itämeren valuma-alue kattaa koko Suomen pohjoisinta lakea lukuun ottamatta. Vesistöt kuten joet, ojat, purot ja järvet ovat yhteydessä toisiinsa muodostaen pienempiä valuma-alueita, jotka yhdistyvät lopulta Itämereen.

Herkkään Itämereen kohdistuu valtavasti kuormitusta maa-alueilta. Sisämaan toiminta on suoraan sidoksissa Itämeren tilaan vaikka itse meri olisikin arjessa etäämmällä.

Itämeren suurin kuormittaja on rehevöityminen, joka johtuu pääasiassa maatalouden ja metsätalouden ravinnevalumista. Kunnissa näitä voi vähentää esimerkiksi parantamalla jätevesien käsittelyä ja edistämällä kestävää maataloutta.

Lisäksi kuormitusta aiheuttaa haitalliset aineet, joita syntyy esimerkiksi liikenteestä ja jotka päätyvät vesistöön esimerkiksi puutteellisten hulevesirakenteiden mukana.

Itämeri-sitoumuksen tekeminen on helppoa ja ilmaista

Itämeri-sitoumuksen on tehnyt jo noin 50 kuntaa. Pääset tutustumaan tarkemmin nykyisten verkostojäsenien monimuotoisiin toimenpiteisiin täältä.

Itämeri-sitoumuksen voi täyttää suoraan nettisivujemme kautta. Siihen kirjataan konkreettisia ja lainsäädännön ylittäviä vapaaehtoisia toimia, joilla kunta aikoo vähentää oman toimintansa kuormitusta Itämereen.

Sitoumuksen kirjoittamista ohjaavat nykyisen toimenpidekauden kuusi tavoitetta: meren kestävän käytön edistäminen, roskaantumisen estäminen, haitallisten aineiden vähentäminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen, rehevöitymisen hillitseminen, yhteistyön ja osallisuuden lisääminen.

Useat kunnat ovat liittäneet Itämeri-teot osaksi kunnan muuta ohjelmaa, kuten ympäristö- tai ilmasto-ohjelmaa.

Itämeri-sitoumuksen tekeminen ei vaadi raportointia, sitoumuksen tekeminen on ennen kaikkea työkalu kohti toimintaa. Kysymme vuosittain toimenpiteiden edistymisestä, jolla organisaationne voi halutessaan arvioida toimien saavutettavuutta.

Itämeri-teot hyödyttävät myös kuntien ilmasto- tai luontotavoitteiden saavuttamisessa

Itämeri tasaa lämpötilaa ja hidastaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia sitomalla hiilidioksidia. Se vaikuttaa siten koko Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Kunnassa voidaan tehdä toimia monella eri tavalla. Kunnalla on mahdollisuus maankäytössä huomioida esimerkiksi riittävät tilavaraukset hulevesien kokonaisvaltaiselle hallinnalle.

Maanomistajana kunta voi myös edistää kestävää maa- ja metsätaloutta. Lisäksi kunta voi kannustaa asukkaita esimerkiksi roska- ja vieraslajitalkoisiin. Se voi myös kasvattaa viestinnän avulla tietoisuutta esimerkiksi roskaantumisesta ja kulutustottumuksien vaikutuksista Itämereen.

Järjestämme Teams-tilaisuuden kunnille 13. toukokuuta

Tilaisuudessa esittelemme tarkemmin Itämerihaasteen toimintaa ja sen vaikutuksia. Kerromme tilaisuudessa myös esimerkkejä mukana olevien kuntien Itämeritoimista inspiraatioksi tuleville Itämeri-sitoumuksen tekijöille.

Kartassa kuvattuna Itämeren valuma-alue ja alueen vesistöt Suomessa
Itämeren valuma-alue kattaa melkein koko suomen. Kartan taitto: Iida Rask
Kaupungit ovat usein tiiviisti rakennettuja ja pinnoitettuja, mikä asettaa erityisiä haasteita hulevesien hyvään hallintaan. Kuva: Turun kaupunki