Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Joukkovoimaa ympäristön puolesta: vieraslajitalkoilla autat paikallista luontoa

Vieraslajit lisääntyvät vauhdilla. Onnistuneet torjuntatalkoot on helppo järjestää, vaikka osana tyky-toimintaa, kun noudattaa muutamia tärkeitä ohjeita. Palkaksi saa hyötyliikuntaa ja hyvää mieltä.

Turun kaupungilla tykypäivää vietettiin vieraslajitalkoissa kitkemällä jättipalsamia. Päivä oli antoisa niin luonnon kuin mielenkin puolesta. Moni talkoilija lähti kotimatkalle paljon vieraslajitorjunnasta oppineena.

– Tällaiselle toimistotyöläiselle oli palkitsevaa nähdä välittömästi kenttätyön tulos ja huomata voivansa pienellä panoksella edistää luonnon monimuotoisuuden turvaamista. Jättipalsami oli helppo tunnistaa, vaikka kukinta ei ollut vielä alkanut. Aurinko paistoi ja ihmiset olivat hyvällä tuulella, kaupungin valvontajohtaja Leena Salmelainen kertoo.

Kaupunki torjuu vieraslajeja vuosittain osana ympäristönsuojelua. Torjuttavia vieraslajeja ja kohteita on ilmaston muuttumisen myötä jatkuvasti enemmän, joten vieraslajitalkoille on kasvava tarve.

– Vieraslajit leviävät herkästi pitkiäkin matkoja esimerkiksi vesistöjä, kuten ojia pitkin, kertoo vieraslajitorjunnasta vastaava luonnonsuojelutyöntekijä Jussi Roiniola.

Kaupungin toteuttama vieraslajitorjunta on jatkuvaa priorisointia. Kiireellisimpiä torjunta-alueita ovat ne, joissa vieraslajit sijaitsevat esimerkiksi luonnonsuojelualueen läheisyydessä.

– Leviämistä on vaikea estää kokonaan, sillä osa vieraslajeista sijaitsee esimerkiksi yksityisten mailla, joissa kaupungilla ei ole toimivaltaa, Roiniola sanoo.

Kuvassa etualalla kolme ihmistä kitkemässä jättipalsamia. Vehreä rehevä kasvillisuus lähes koko kuvassa.
Vieraslajitalkoilijoita kitkentäpuuhissa.

Turun kaupunki auttaa vieraslajitalkoiden järjestämisessä

Kuka tahansa voi järjestää vieraslajitalkoot, esimerkiksi osana työpaikan tykytoimintaa. Jos talkoita ei järjestä omistamillaan mailla, kannattaa suunnitteluvaiheessa kysyä apua esimerkiksi oman kaupungin talkootyöstä vastaavilta tahoilta.

Esimerkiksi Turussa talkoita voi järjestää kaupungin mailla. Kaupungin vastaava rakennuttaja Jonne Linna-alho ja Jussi Roiniola auttavat talkoiden suunnittelussa, hoitavat lupa-asiat ja ohjaavat tarvittaessa työntekoa.

– Suunnittelemme talkooporukoille kohteita, jotka ovat helppoja laajoja alueita ja joissa ei ole välitöntä riskiä kitkeä vahingossa huomionarvoisia lajeja. Kerromme alueen erityispiirteistä, torjuntamenetelmistä ja autamme vieraslajijätteen hävittämisessä, Roiniola sanoo.

– Talkoiden toteuttaminen on pyritty tekemään osallistujille mahdollisimman helpoksi. Riittää, kun laittaa palautepalveluun viestiä ja saapuu sovittuun talkoopaikkaan tekemään talkootyötä. Muut asiat hoituvat kaupungin puolesta, vinkkaa Linna-alho.

Turun kaupungilta saa myös talkoovälineet, kuten suojahanskoja ja jätesäkkejä, lainaksi talkoiden ajaksi. Talkoiden järjestäjän tulee pyytää välineitä palautepalvelun kautta viimeistään viikkoa ennen talkoita.