Helsingin yliopisto
Itämeri-sitoumuksemme:
Rehevöitymisen hillitseminen:
• Jatkamme Viikin kampusalueen innovaatiokeskittymän kehittämistä tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Keskittymän yhtenä teema on kestävä ruoka. Teema linkitetään myös Itämeri-tutkimukseen, jota tullaan suuntaamaan veden kierron ja käytön sekä ruokajärjestelmien välisiin vuorovaikutuksiin.
Haitallisten aineiden vähentäminen:
Parannamme hulevesien hallintaa ja hyötykäyttöä kampuksillamme.
• Yliopisto on sitoutunut luopumaan öljylämmityksestä kaikilla biologisilla asemillaan vuoteen 2025 mennessä. Vuoden 2023 loppuun mennessä lämmitystapamuutos öljystä uusiutuviin energiamuotoihin (maa- ja aurinkolämpö, puuhake) on tehty Lammin, Tvärminnen ja Kilpisjärven asemilla. Hyytiälän metsäasema lämmitetään vielä osin öljyllä. Vuonna 2023 valmistunut uudisrakennus lämpiää maalämmöllä. Muiden rakennusten osalta (9 kpl, 3776 brm2) öljylämmityksestä on tarkoitus luopua asteittain vuosien 2024–2025 aikana. Värriön tutkimusasemalla on käytössä sähkölämmitys. Öljykattiloita käytetään asemilla enää vähäisessä määrin vara- ja hätäjärjestelminä.
Kaupungin hankintaohjeiden päivityksen yhteydessä laaditaan ohjeet
ympäristövaikutusten huomioimiseksi hankinnoissa. Näin muun
muassa voidaan vähentää kemikaalien käyttöä ja hankittavien
tuotteiden valmistuksessa tapahtuvaa vedenkulutusta.
Luonnon monimuotoisuuden lisääminen:
• Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on yksi painopistealue yliopiston Kestävyys ja vastuullisuus –ohjelmassa 2022–2024. Osana ohjelman toimenpiteitä toteutamme muun muassa luontopääoma- ja ekosysteemipalvelukartoituksen yliopiston neljällä kampuksella vuoden 2024 loppuun mennessä. Samalla kokoamme yhteen ehdotettuja toimenpiteitä, joilla edistetään luonnon monimuotoisuutta kampusten viheralueilla ja minimoidaan luontoon kohdistuvat haitat.
Merten kestävän käytön edistäminen:
• Tvärminnen eläintieteellinen asema toimii korkeatasoisen Itämeri-tutkimuksen tukikohtana ja tarjoaa tiloja kenttäkursseille, seminaareille sekä tiedekasvatukselle. Tutkimusalus Augusta on merkittävä panostus Itämeren tutkimukseen, erityisesti rannikkoalueille. Jatkamme Tvärminnen toimintojen ylläpitämistä ja kehittämistä.
Roskaantumisen estäminen:
• Panostamme kiertotalouden kehittämiseen osana yliopiston Kestävyys ja vastuullisuus –ohjelmaa vuosille 2022–2024. Osana ohjelmaa laadimme vuoden 2024 loppuun mennessä muun muassa ohjeet kestävälle rakentamiselle, uudet kiinteistöjen ympäristövastuuta koskevat ohjeet sekä tehostamme ja kehitämme lajittelua ja lajittelumahdollisuuksia yliopistokiinteistöissä.
Yhteistyön ja osallisuuden lisääminen:
• Vahvaan tieteidenvälisyyteen nojaavan Resilient and Just Systems (RESET) -hankkeen kautta edistämme poikkitieteellistä tutkimusta, joka yhdistää elämän- ja yhteiskuntatieteitä ja tarjoaa kestäviä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja systeemisen palautumiskyvyn vahvistamiseksi. Kestävien vesijärjestämien tutkimus on vahva osa hanketta. Hankkeella on rahoitus vuoteen 2028 saakka. Hanke koostuu aikaisemmista profiloitumisalueista Helsinki One Health HOH ja Helsinki Inequality Initiative INEQ sekä Kestävyystieteen instituutti HELSUS. Hanketta vetää eläinlääketieteellinen tiedekunta, jonka lisäksi mukana on seitsemän muuta tiedekuntaa. Yksi RESET-hankkeen neljästä painopisteestä on vesi- ja ruokajärjestelmien väliset yhteydet.
• Mahdollistamme yliopiston tilojen ja alustojen hyödyntämisen suurelle yleisölle suunnatuissa tapahtumissa sekä Itämereen liittyvässä tiedeviestinnässä ja keskustelussa (mm. Tiedekulma sekä verkkotapahtumat).
• Tarjoamme monitieteistä ’ SUSTAINABLE MANAGEMENT OF MARINE ENVIRONMENTS -opintokokonaisuutta. Osana opintokokonaisuutta järjestämme yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa toteutettavan projektikurssin, jonka aikana opiskelijat ratkaisevat yhteistyökumppaneiden esittämiä käytännön kysymyksiä ja haasteita.
• Vahvistamme Itämeritutkimuksen yhteistyötä Tukholman yliopiston kanssa uudistetun strategisen Baltic Bridge kumppanuussopimuksen kautta. Kumppanuuden avulla tuemme uusien yhteyksien muodostumista tutkijoiden välillä, yhteisen kurssitoiminnan kehittämistä sekä uusien infrastruktuurien kehittämistä.
• Osallistumme aktiivisesti paikallistason Itämeripaneelin toimintaan.
• Teemme tutkimusyhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa hulevesiasioissa.
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.