Vantaan kaupunki
Vantaan kaupungin Innovaatioiden Vantaa -strategia on avain kaikkeen, mitä kaupungissamme tehdään ja kehitetään. Visionamme on, että rohkea, rento ja viihtyisä Vantaa on kestävyyden edelläkävijä. Rakennamme hyvää kaupunkia yhdessä asukkaiden ja kaikkien Vantaan toimijoiden kanssa.
Itämeri-sitoumuksemme:
Rehevöitymisen hillitseminen:
Itämerisitoumus koskien uudistavaa peltoviljelyä
Vuonna 2024 tehdyn Itämeri-sitoumuksen myötä Vantaan kaupungin hallinnoimilla peltoalueilla tavoitellaan viljelyn uudistamista niin, että pelloilla olisi kasvipeite ympäri vuoden. Tämä vähentää ravinteiden ja kiintoaineiden huuhtoutumista pelloilta vesistöihin. Näin kaupunki edistää uudistavaa, ilmastokestävää viljelyä. Itämeri-sitoumuksessa Vantaa myös sitoutuu ylläpitämään arvokasta kulttuurimaisemaa ja lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Kaupungilla on peltoalaa noin 800 hehtaaria, josta vajaa puolet on kaupungin maatilojen hoidossa.
Uudistavan viljelyn ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi Vantaan kaupunki tarjoaa peltojaan tutkimuskäyttöön Maatalouden biodiversiteettiratkaisut -hankkeessa. Se kuuluu Carbon Action -ohjelmaan, jonka eri hankkeiden tavoitteena luoda huoltovarma ruokajärjestelmä, joka on hyväksi Itämerelle, ilmastolle, monimuotoiselle luonnolle ja viljelijöille.
Päivitetyn hulevesiohjelman käyttöönotto
Vantaan hulevesiohjelma on päivitetty vuonna 2023. Hulevesiohjelma perustuu neljään lähtökohtaan, jotka ovat kaupunkirakenteen tiivistyminen, ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen, luonnon monimuotoisuus ja hulevesilainsäädäntö. Ohjelmassa on seitsemän päätavoitetta ja näiden alle sijoittuvia toimenpiteitä, joilla pyritään saavuttamaan tavoitteet kymmenen vuoden aikajänteellä.
Ohjelman päätavoitteet ovat: 1) Hulevesien hallinnan parantaminen ja hulevesitulvien vähentäminen; 2) Hulevesien laadun parantaminen ennen vastaanottavaan vesistöön laskemista; 3) Kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisääminen; 4) Pohjaveden laadun parantaminen ja pohjaveden tason säilyttäminen; 5) Vesialueiden arvostuksen nostaminen ja hulevesien hyödyntäminen positiivisena resurssina; 6) Toimiva viranomaisyhteistyö ja tiedonkulun parantaminen hulevesiasioissa ja 7) Vantaan hulevesiin liittyvien toimintatapojen jatkuva parantaminen.
Uudella kaudella 2024–2028 on suunnittelussa ja toteutuksessa mm. Haxberginhaan hulevesialtaat, Metsopuiston hulevesirakenteet ja Kormuniitynojan kunnostustyöt sekä Koisotien lumenvastaanottoalueen biosuodatuksen kunnostaminen.
Luonnonmukaisten hulevesirakenteiden seurannan tutkimushanke
Vantaan kaupunki tulee seuraamaan kahden hulevesirakenteen toimivuutta vuonna 2025. Kohteiksi on valittu Tikkurilantien suodatus ja Illenpuiston altaat. Yhteistyöhankkeessa on mukana Espoo ja Helsingin kaupunki. Tarkoituksena on arvioida tutkittavien hulevesikohteiden toimivuus vesinäytteiden avulla sekä laatia kasvillisuuskartoitus.
Green City Accord -aloite
Vantaa on liittynyt Green City Accord -aloitteeseen, joka on Euroopan komission vuonna 2020 julkistama ympäristönsuojeluun sitoutuneiden eurooppalaisten kaupunkien aloite. Sen avulla kaupungeista halutaan tehdä puhtaampia ja terveellisempiä elinympäristöjä. Aloitteen allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat vuoteen 2030 mennessä tekemään kaupungeista houkuttelevia asuinpaikkoja, joissa kaupunkilaiset saavat hengittää puhdasta ilmaa, nauttia puhtaasta vedestä, käyttää puistoja ja viheralueita ja nauttia melusaasteen vähenemisestä. Aloitteen tavoitteena on myös toimiva kiertotalous, ja jätteen muuttaminen resurssiksi uudelleenkäyttämällä, korjaamalla ja kierrättämällä.
Tavoitteena puhtaampien vesien osalta on saada aikaan merkittävää edistystä vesistöjen laadun parantamisessa ja vedenkäytön tehokkuudessa. Tavoitteen etenemistä seurataan kolmen vuoden välein.
Haitallisten aineiden vähentäminen:
Työmaavesiohjeen toimenpiteet käyttöön
Vantaan kaupunki on ollut mukana tekemässä pääkaupunkiseudun työmaavesiohjetta. Ohjeesta ja herkistä vesistöistä on tehty viestintäkampanja yhdessä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HSY:n kanssa keväällä 2024. Oppaassa esitetyt ohjeet on otettu käyttöön vuonna 2024. Rakennusvalvonta informoi ohjeesta luvan hakijoita. Ympäristökeskus jatkaa viestintää herkistä vesistökohteista ja tekee vuosittain tarkastuksia työmaakohteissa. Tavoitteena on ohjeistuksen ja valvonnan avulla saada hallittua ja hillittyä vesistöihin ja viime kädessä Itämereen päätyvien haitallisten aineiden pääsyä.
Työmaavesiohje vastaa ympäristönsuojelulain, EU:n vesipuitedirektiivin ja valtioneuvoston lohi- ja taimenstrategian tavoitteisiin ympäristön ja vesien tilan parantamiseksi. Ohjeen päivittämisen yhteydessä rajattiin Vantaan herkkiä vesikohteita, lähinnä puroja ja lähteitä. Herkät vesikohteet ovat nähtävissä Vantaan avoimessa karttapalvelussa.
Luonnon monimuotoisuuden lisääminen:
Luontopositiivisuustavoite
Vantaan tavoitteena on olla luontopositiivinen vuoden 2030 loppuun mennessä. Luontopositiivisuus tarkoittaa, että kaupungin toiminnasta aiheutuu luonnon monimuotoisuudelle enemmän hyviä kuin huonoja vaikutuksia. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan mm. lisää suojelua, luontoalueiden, kuten soiden, ennallistamista, ekologisten verkostojen parantamista ja kaupunkivihreän lisäämistä. Vieraslajien torjuntaa tulisi tehostaa. Tavoitteena on myös kasvattaa ”luontosydämenjälkeä”, eli saada aikaan laajempaa ajattelutavan muutosta, ottaa luonto vahvemmin osaksi suunnittelua, toteutusta ja päätöksentekoa sekä lisätä yhteistyötä, osallisuutta ja viestintää luontotyössä.
Luontopositiivisuustavoitteet ja niihin liittyvät toimenpiteet ja mittarit tullaan liittämään osaksi kaupunkistrategiaa toteuttavaa resurssiviisauden tiekarttaa, joka päivitetään kaupunkistrategian uusimisen yhteydessä. Strategia valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.
Purotalkkaritoiminta
Vantaan purotalkkaritoiminta on aloitettu vuonna 2016. Tänä aikana on muun muassa kunnostettu lähes 40 kutusoraikkoa ja järjestetty kymmeniä talkoita purokohteissa eri puolilla Vantaata. Purotalkkarit purkavat myös vaellusesteitä ja tekevät eroosiosuojauksia. Lisäksi työtehtäviin kuuluu luontoon kuulumattomien roskien siivoamista ja haitallisten vieraslajien torjuntaa, talkoita sekä Vantaan purojen lajistokartoituksia.
Purotalkkaritoiminta on lisännyt vantaalaisten tietoisuutta puroluonnosta ja ollut innostamassa kuntalaisia luonnonsuojelutyöhön tiedotuksen ja talkootoiminnan kautta. Purotalkkaritoimintaa jatketaan myös uutena toimenpidekautena.
Lähiluonto-opastoiminta
Vantaan ympäristökeskus on järjestänyt vuodesta 2017 alkaen lähiluonto-opastoimintaa osana lähiluonnon teemavuosia. Lähiluonto-oppaat ovat toteuttaneet keväästä syksyyn ulottuvilla kausilla ympäristökasvatusta kohderyhmien, kuten päiväkotien ja peruskoulujen, omissa lähiympäristöissä. Lisäksi he ovat järjestäneet muun muassa haitallisten vieraslajien kitkentätalkoita useissa Vantaan purokohteissa sekä tehneet viestintää asukkaille vieraslajeista ja lähiluonnosta. Lähiluonto-opastoimintaa jatketaan Vantaan pienvesikohteilla sekä esimerkiksi Itämeripäivä -tapahtumissa myös uudella toimenpidekaudella.
Patojen purkamiset
Vantaalla on suunnitelmissa Keravanjoessa sijaitsevan Kirkonkylänkosken padon osittainen purkaminen vuonna 2025. Kirkonkylänkosken 1840-luvulla rakennettu patoa halutaan purkaa, sillä se haittaa kalojen ja pohjaeliöstön liikkumista. Padon yhteyteen on 1990-luvulla rakennettu kalaportaat, jotka eivät kuitenkaan ole edistäneet kalojen kulkua toivotusti.
Padon purkamisen yhteydessä kehitetään myös Kirkonkylänkosken ranta-aluetta. Pato ranta-alueineen sijaitsee osin Vantaan, osin Helsingin puolella. Padon purkaminen ja ranta-alueen kehitys toteutetaan Vantaan ja Helsingin yhteishankkeena. Lisäksi ympäristöjärjestö WWF Suomi osallistuu padon purkuhankkeeseen.
Roskaantumisen estäminen:
Vantaa jatkaa uudella kaudella mukana Pidä saaristo siistinä ry:n viestintäkampanjassa “Mahanpuruja muovista”. Kampanjassa vesistöjen roskaantumiseen pyrittiin puuttumaan mm. merkitsemällä hulevesikaivojen kansia Mahanpuruja muovista -tarroilla. Vantaalla tarroja on kiinnitetty maahan hulevesikaivojen ympärille muun muassa Tikkurilassa.
Yhteistyön ja osallisuuden lisääminen:
VHVSY-toiminnassa mukana
Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry edistää monin tavoin mm. vesiensuojelua Vantaanjoen valuma-alueella. Vantaan kaupunki rahoittaa ja on aktiivisesti mukana VHVSY:n toiminnassa tulevinakin vuosina.
Välke-ryhmä ja sen puheenjohtajuuskausi 2024–2025. Teemana vesi
Vantaa toimii Välke-ryhmän (Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmä) puheenjohtajana vuosina 2024–2025. Ryhmässä on edustajat 20 eri organisaatiosta. Välke-ryhmän toiminnan tavoitteena on lisätä ympäristökasvatustoimijoiden verkostoitumista ja tiedonvaihtoa sekä ympäristökasvatustyön näkyvyyttä Uudellamaalla. Tavoitteena on edistää verkostoitumista myös laajemman yhteistyöverkoston voimin.
Rattailla-ohjelma on Välke-ryhmän yhteinen toimintaohjelma ja vuosina 2024–2025 painopisteenä on vesi. Vuonna 2024 Vantaan kaupunki ja muita Välke-ryhmän jäsenorganisaatioita osallistuivat Itämeripäivään. Lisäksi marraskuussa 2024 järjestettiin verkoston vuosittainen seminaari toimintakauden mukaisella vesiteemalla, “Lähivedet ympäristökasvatuksessa” -seminaari.
Ympäristökeskuksessa toteutetaan vuonna 2025 ELY-keskuksen rahoittama Ympäristökasvatuksesta virtaa vesiensuojeluun -hanke, joka linkittyy Välke-ryhmän toimintaan. Hankkeeseen palkataan koordinaattori edistämään purojen suojelua ja niistä tiedottamista. Hankkeessa lisätään eri kohderyhmien vesistötietoisuutta seminaarien, webinaarien sekä uusien viestintämateriaalien avulla. Hankkeessa toteutetaan myös konkreettisia pienvesien varsien vieraslajien torjuntatalkoita asukkaille ja yrityksille sekä aktivoidaan heitä omatoimiseen vieraslajien torjuntaan.
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.