Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Turku ja Helsinki yhdistävät osaamisensa Itämeren suojelemiseksi

Vuonna 2007 suuret rannikkokaupungit Turku ja Helsinki halusivat tiivistää yhteistyötä vesiensuojelussa ja toimia suunnannäyttäjinä muille toimijoille. Siitä lähtien kaupungit ovat toteuttaneet yhteistä Itämeri-ohjelmaa, joka sisältää konkreettisia askelia kaupunkien vesistökuormituksen vähentämiseksi. Ohjelman myötä kaupungit sitoutuivat myös panostamaan kansainväliseen yhteistyöhön, vesiensuojelun tutkimukseen sekä ympäristökasvatukseen.

Itämerihaaste on kaikille avoin kansainvälinen verkosto

Herkän Itämeren suurimmat uhat eivät tunne valtioiden tai kuntien rajoja. Siksi Turku ja Helsinki kutsuvat muutkin toimijat mukaan suojelutyöhön. Vuodesta 2007 alkaen yli 330 organisaatiota on sitoutunut Itämerihaasteeseen erilaisin toimenpitein. Vuosien varrella jäsenet ovat oppineet tuntemaan toisiaan, jakaneet keskenään tietoa ja toteuttaneet yhteisiä vesiensuojelutöitä.

Viisivuotinen toimenpidekausi luo suunnan Itämeri-työlle

Viiden vuoden välein julkaistava toimenpideohjelma pohjaa kansallisiin ja kansainvälisiin linjauksiin. Sen tarkoituksena on ohjata Turun ja Helsingin Itämeri-työtä sekä toimia muille esimerkkinä pitkäjänteisestä vesiensuojelusta. Tällä hetkellä käynnissä on Itämerihaasteen neljäs kausi vuosille 2024–2028. Kauden kuusi tavoitetta keskittyy torjumaan Itämeren merkittävimpiä uhkia.

Toimenpidekauden tavoitteet

Tavoitteen kestävän merenkäytön symboli

Meren kestävän käytön edistäminen

Roskaantumisen estäminen

Haitallisten aineiden vähentäminen

Luonnon monimuotoisuuden lisääminen

Rehevöitymisen hillitseminen

Yhteistyön ja osallisuuden lisääminen

Itämerihaasteen organisaatio

Kaupungit toteuttavat yhteistä Itämeri-toimenpideohjelmaansa koordinaattoreiden johdolla. Molempien kaupunkien strategiassa korostuu vastuu Itämeren tilan parantamisesta.

Ota yhteyttä

Kysyttävää Itämerihaasteesta tai jäseneksi liittymisestä? Ota yhteyttä Itämerihaasteen koordinaattoreihin Turussa ja Helsingissä.