Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Millaista on olla kesätöissä Itämerihaasteessa?

Olen 16-vuotias kesätyöharjoittelija Helsingin kaupungin ympäristöseurannassa ja työskentelen myös Itämerihaasteen parissa. Työ on minulle uusi tuttavuus, ja tänä vuonna tänne vasta otettiin ensimmäiset lukioikäiset harjoittelijat.

Työ on hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen ja poikkeaa paljon monista muista toimistotöistä. Ohjelmaa on paljon ja työ on opettavainen, sillä pääosin harjoittelijat vain tutustuvat tähän työhön ja katsovat miten sitä tehdään. En itse edes tiennyt tällaisten töiden olemassaolosta, vaikka ne ovatkin tärkeitä ja on kiva saada tietoa ja oppia myös sellaisista töistä, mitä ei ehkä tule ajatelleeksi tai huomaa omassa elämässään. Aikaisemmat työpaikkani ja työkokemukseni ovat hyvin erilaisia verrattuna tähän ja olen viihtynyt tässä työssä enemmän ja lisäksi tässä työssä on myös korkeampi palkka. 

On kivaa, kun yleensä kuuminakin kesäpäivinä työskentelemme ulkona, eikä tarvitse istua toimistossa. Työtunnit ovat myöskin vaihtelevia, eivätkä niin tarkkoja ja saamme välillä itse päättää milloin tulemme töihin ja milloin lopetamme. Välillä päivät saattavat olla lyhyempiä, jos ei ole paljoakaan töitä tai ohjelmaa ja välillä taas pidempiä, jos töitä ja tehtävää on kertynyt paljon. Suosituksena on tulla 8-10 aikaan ja lopettaa noin 14-17 aikaan. Jos on tärkeä meno kesken työpäivän ja siitä ilmoittaa, niin vapaata saa todennäköisesti helposti. 

Työpäivään kuuluu myös puolen tunnin ruokatauko, 15 minuutin kahvitauko ja palkallisia lomapäiviä kertyy kaksi, vaikka työsuhde kestääkin vain kuukauden. Työskentelytilat ovat myöskin todella hyvät ja muut työntekijät kannustavia ja positiivisia. Apua saa aina, jos sille on tarvetta. Työpaikalla KYMP-talolla työskentelee noin 2000 henkilöä, mutta täällä ei silti koskaan tunnu olevan liian täyttä johtuen luultavasti siitä, että moni tekee etätöitä. Me kesätyöläiset emme kuitenkaan tee etätöitä, sillä työsuhde on niin lyhyt.

Työpaikka tarjoaa myös monenlaisia etuuksia, kuten e-passin, työpuhelimen, työkoneen, Stadikka-lipun puoleen hintaan ja toimistolla on myös kahvikone, josta saa ottaa ilmaiseksi mitä vain haluaa. Olin yllättynyt, kuinka monipuolinen työ on, sillä oletin sen vain olevan pelkkää toimistotyötä. Olemme esimerkiksi olleet lokkimaskottien mukana kaupungilla, tarkastelleet mattolaitureita, ottamassa ja seuraamassa näytteidenottoa merellä, liikkuneet kaupungilla ja etsineet jätepisteitä, käyneet ulkona ottamassa kuvia ja tehneet somea, sekä tutkineet sinilevää ja planktonia. Välillä myös, kun päivälle ei ole ohjelmaa saamme vaikka mennä ottamaan ulos kuvia tai tehdä somea tai muuta keskeneräistä.

Työstä saan paljon tietoa ja oppeja, jotka hyödyttävät minua elämässä ja etenkin koulussa, sillä aion kirjoittaa biologian ja työ motivoi minua vielä enemmän sen opiskeluun. Kun olen kertonut kavereilleni työstä he ovat olleet kateellisia, sillä se ei ole ollenkaan liian raskasta, vaikka välillä saattaakin olla hieman rankempia päiviä ja työpäivät ovat niin vaihtelevia. Suosittelen lämpimästi tätä työtä kaikille, jotka siitä ovat edes hieman kiinnostuneita, sillä se antaa tietoa monista eri ammateista ja työnkuvista ja uskon, että kuka vain olisi pätevä tähän työhön sen monipuolisuuden ansiosta. Olen iloinen, että hain tähän työhön, eikä se ole tuottanut minulle pettymystä, onnea kaikille hakemusten tekoon!

Neelia Walldén

Kuva: Neelia Walldén
Merenranta, jossa vedestä pilkottaa erikokoisia kiviä.
Kuva: Neelia Walldén