Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY)
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on alueellinen vesiensuojeluyhdistys ja palveluntarjoaja. Edistämme toiminnassamme vesiensuojelua ja tarjoamme alan tutkimus- ja asiantuntijapalveluita eri toimijoille kuten kunnille, yrityksille, yhteisöille sekä yksityishenkilöille.
Itämeri-sitoumuksemme:
Rehevöitymisen hillitseminen:
Itämerta rehevöittää eniten valuma-alueilta mereen kulkeutuva niin sanottu hajakuormitus, joka syntyy erityisesti maataloudesta. Hillitsemme maatalouden ja metsätalouden vesistökuormitusta valuma-alueita kunnostamalla. Pyrimme kokonaisvaltaiseen vesiensuojeluun tunnistamalla valuma-alueen niin sanottuja hot spot -kuormitusalueita eli suurimman kuormituksen alueita ja suuntaamalla toimet niihin. Suunnittelemme ja toteutamme mm. maatalouden vesiensuojelurakenteita, kuten kosteikkoja ja kaksitasouomia sekä jaamme tietoa maa- ja metsätalouden vesiensuojelusta. Järjestämme säännöllisesti maanviljelijöille ja metsänomistajille avoimia pellonpiennartilaisuuksia ja tupailtoja, joissa kerrotaan erilaisista vesistökuormituksen vähentämiskeinoista.
Rehevöitymistä hillitsevät myös Itämereen laskevien vesistöjen kunnostustoimet. LUVYlla on käynnissä ja alkamassa hankkeita, joissa kunnostetaan Länsi-Uudenmaan vesistöjä, esimerkiksi Hiidenvettä ja Enäjärveä Vihdissä ja Veikkolan alueen vesistöjä Kirkkonummella. Esimerkiksi Siuntionjoen latvajärvillä on saatu hyviä tuloksia ravintoketjukunnostamalla eli hoitokalastamalla. Toimet jatkuvat vuonna 2025.
Haitallisten aineiden vähentäminen:
Pyrimme edistämään vesistöihin päätyvien haitallisten aineiden vähentämistä seuraamalla vesistöjen tilaa ja välittämällä tietoa siitä. Teemme asiakkaillemme erilaisia järvi-, meri- ja virtavesiin liittyviä tarkkailuja. Usein kyse on eri toimintojen kuormitustarkkailuista. Toteutamme vesistötarkkailuja mm. jätevedenpuhdistamoille, teollisuuslaitoksille, kaatopaikoille, puutarhoille, golfkentille, maanrakennushankkeille ja turvetuotantoalueille. Toteutamme vesien tilan seurantaa myös esimerkiksi toiminta-alueemme kunnille. Lisäksi hankkeiden kautta toteutamme esimerkiksi rantojen siivouksia ja tarjoamme käynnissä olevassa Hulevet-hankkeessa yhteistyökunnille tietoa ja koulutusta hulevesien hallinnan parhaista käytännöistä.
Luonnon monimuotoisuuden lisääminen:
Edistämme luonnon monimuotoisuuden lisääntymistä monin tavoin, esimerkiksi virtavesikunnostuksilla, tuottamalla tietoa Länsi-Uudenmaan virtavesien tilasta inventoinneilla, perustamalla kosteikkoja, poistamalla vaellusesteitä vesistöistä ja suojelemalla erittäin uhanalaisia Mustionjoen jokihelmisimpukoita. Seuraamme Mustionjoen Åminneforsin ja Billnäsin voimalaitospatoihin rakennettujen kalateiden toimintaa, edistämme kalateiden rakentamista myös muiden Mustionjoen voimalaitospatojen yhteyteen sekä parannamme tuki- ja palautusistutuksin vaelluskalakantojen tilaa Karjaanjoen vesistössä. Uudessa hankkeessamme seuraamme viimeisiä jäljellä olevia Mustionjoen raakkujen esiintymiä sekä pyrimme etsimään ja perustamaan raakulle uusia esiintymisalueita. Uusia simpukkasukupolvia tuotetaan laitos- ja jokikasvatuksen avulla yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.
Merten kestävän käytön edistäminen:
Edistämme merten kestävää käyttöä esimerkiksi kuntien Hajavesi-yhteistyönä, jonka tavoitteena on vähentää haja-asutusalueiden jätevesien aiheuttamaa vesistökuormitusta ja tukea siten ranta-alueiden kestävää virkistyskäyttöä. Tarjoamme jätevesineuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse Länsi-Uudenmaan kuntien kiinteistönomistajille, vakituisille asukkaille ja mökkiläisille. Neuvonta on maksutonta ja puolueetonta. Yhteistyöhön osallistuu alueen seitsemän kuntaa: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori ja Siuntio. Toimimme yhteistyössä alueen kalatalousalueiden kanssa ja olemme toteuttaneet yhteistyössä mm. kuhan kannan selvityksiä ja merialueen haukikosteikkoja.
Roskaantumisen estäminen:
Etsimme vesistöjen kokonaistilan kannalta parhaita toimintatapoja rantojen resurssiviisaaseen ja ekologisesti kestävään käyttöön ja hoitoon virkistyskäyttönäkökulmia unohtamatta. Uudessa hankkeessamme mm. siistitään rantoja ja levitetään vesistöystävällistä ja ekologisesti kestävää kalastuskulttuuria. Ehkäisemme roskaantumista myös nostamalla neuvonnassa ja viestinnässä esiin keinoja estää roskien ja mikromuovin huuhtoutumista vesistöihin ja Itämereen hulevesien mukana.
Yhteistyön ja osallisuuden lisääminen:
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry on yhdessä toiminta-alueensa kuntien kanssa sitoutunut Itämeren tilan parantamiseen. Tavoitteenamme on turvata puhtaat ja elinvoimaiset lähivesistöt paikallisten asukkaiden, matkailijoiden ja yritysten tarpeisiin – joki ja merenlahti kerrallaan. Kunnostamalla heikossa tilassa olevia vesistöjä ja niiden valuma-alueita parannamme samalla koko Itämeren tilaa.
Itämeren tilan parantamisessa onnistuminen edellyttää vahvaa yhteistyötä alueen kuntien ja eri toimijoiden kesken. Kuntien kanssa on laadittu useita vesistövisioita rahoitussopimuksineen, jotka kattavat jokivesistön valuma-alueineen. Vesistövisioissa on määritetty ne strategiset toimenpiteet, joilla vesistöjen hyvää tilaa kohti pyritään. Kunnostustyön rahoitukseen pyritään saamaan mukaan myös uusia yritys- ja muita kumppaneita. Omarahoitusta vastaan haetaan vastarahaa eri rahoituslähteistä.
Jalkautamme parhaillaan uutta verkostostrategiaa, jonka tavoitteena on ylläpitää entistä systemaattisemmin suhteita Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) nykyisiin verkostoihin ja laajentaa verkostoja. Uusi verkostostrategia mahdollistaa vesiensuojelun vaikuttavuuden lisäämisen yhteistyössä kumppanien kanssa Länsi-Uudenmaan alueella.
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.