Siirry sisältöön
Itämerihaaste

Yli 200 tekoa Itämeren hyväksi suunnitteilla

Itämerihaasteen uusi toimenpidekausi on käynnistynyt ja jo 22 jäsentä on uusinut Itämeri-sitoumuksensa vuosille 2024-2028. Tämä tarkoittaa, että nämä organisaatiot ovat tehneet suunnitelman konkreettisista toimenpiteistä seuraaville viidelle vuodelle – luvassa on yhteensä 210 tekoa Itämeren ja vesistöjemme hyväksi!

Jäsenemme osallistuvat tulevien vuosien aikana kymmeniin hankkeisiin, joissa edistetään paikallisesti ja alueellisesti vesistöjen hyvää tilaa eri tavoin. Myös organisaatioiden perustoimintaa kehitetään kiinnittämällä huomiota esimerkiksi jäte- ja vesihuoltoon ja kierrätykseen, hankintojen ympäristövastuullisuuteen ja toiminnan hiilijalanjälkeen.

Organisaatiot tekevät myös hyvin konkreettista työtä vesistöjemme eteen, kuten luontopolkujen ja kalateiden rakentamista ja roskienkeruu- ja vieraslajien torjuntatalkoita. Myös tiedon jakaminen on tärkeää. Jäsenemme järjestävät erilaisia ympäristökoulutuksia sidosryhmille ja omalle väelleen, sekä toteuttavat tutkimushankkeita. Monet jäsenet osallistuvat viestintäkampanjoihin, kuten YLE:n Miljoona roskapussia -kampanjaan, ja viestivät Itämeri-asioista aktiivisesti sisäisesti ja ulkoisesti.

Kiitos kaikille jo päivitetyistä sitoumuksista! Mukana on esimerkiksi kuntia, yhdistyksiä, yrityksiä ja oppilaitoksia Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Tanskasta. Odotamme innolla suunnitelmien toteutumisen seuraamista. Myös uudet verkostojäsenet ovat tervetulleita liittymään mukaan yhteiseen työhön ja tekemään Itämerihaasteen sitoumuksen vuosille 2024-2028.

Vene, jonka kannella on ihmisiä ajamassa poispäin merelle. Taustalla näkyy metsäistä rantaa.
Kuva: Rebekka Karhumaa